Wanneer mag ik met pensioen?

 

Er is veel verwarring over de pensioenleeftijd. Veel dertigers en veertigers verwachten dat ze op hun 67ste AOW krijgen, terwijl dat hoogstwaarschijnlijk niet klopt. Waarom wordt hier niet duidelijk over gecommuniceerd? 

Vorige week genoot ik met mijn kinderen van een middagje in het park en de nazomerzon. Mijn kinderen hadden een studiedag. Dat betekent, vreemd genoeg, dat zij niet naar school hoefden. 

Terwijl de kinderen op het veldje voor mijn neus aan het voetballen waren, dronk ik een kopje koffie op een terras. Om mij heen verzamelde zich een steeds grotere groep jonge opa’s en oma’s. Het was alsof ze hadden afgesproken om allemaal op precies dat tijdstip met hun kleinkinderen naar het park te komen.

De opa’s en oma’s waren gemiddeld zo’n 63 jaar, schatte ik, de kleinkinderen tussen 0 en 4 jaar. Terwijl ik daar zo om me heen zat te kijken, vroeg ik me af: 'Kan ik straks – als ik gezond ben – ook met mijn kleinkinderen naar het park? En wanneer mag ik eigenlijk met PENSIOEN?' De volgende dag besloot ik er meteen werk van te maken en uit te zoeken wanneer ik met pensioen kan. Dat viel nog niet mee.

 

Na anderhalf uur puzzelen was ik eruit: volgens de huidige regels gaat MIJN PENSIOEN in als ik 69 ben. Om dat te achterhalen, heb ik wel een wettekst moeten doorploeteren, de cijfers van het CBS over de levensverwachting moeten opzoeken en een ingewikkelde formule moeten invullen in een zelfgemaakt spreadsheet.

Dat we met z´n allen langer moeten doorwerken is niet vreemd. We worden namelijk ook steeds ouder. Van de meisjes die nu worden geboren, wordt de helft ouder dan honderd. Ook één op de drie jongens wordt ouder dan honderd.

Maar dat neemt niet weg dat het – voorzichtig uitgedrukt – een beetje vreemd is dat mensen zoveel moeite moeten doen om hun AOW-leeftijd te bepalen.

Op allerlei websites zijn rekenmodellen beschikbaar waarmee u kunt uitrekenen wanneer u met PENSIOEN mag. Helaas werken deze tooltjes alleen maar voor mensen die zijn geboren tussen 1948 en 1956. Mensen die jonger zijn dan 57 krijgen enkel te HOREN dat hun pensioenleeftijd 'minimaal 67' zal zijn.

Daar hebben de meeste mensen niet zoveel aan. Waarom wordt hier toch zo geheimzinnig over gedaan? Is het uit angst dat mensen zullen schrikken als ze horen dat ze – pakweg – pas op hun 70ste kunnen gaan genieten van hun oude dag? Of dat mensen massaal boos zullen worden?

Wanneer u met PENSIOEN gaat, bepaalt u natuurlijk in de eerste plaats zelf – als u tenminste de luxe hebt dat u kunt bijsparen. Maar ook dan moet u natuurlijk de kans krijgen om de juiste financiële voorbereidingen te treffen. Om u daarbij te helpen, is er nu een rekenhulp beschikbaar waarmee iedereen die vóór 1990 is geboren, kan bepalen wanneer hij of zij AOW ontvangt. Hiermee kunt u zich flink wat gepuzzel besparen.

Om alvast een eerste indruk te geven: als u bent geboren in juni 1965, ontvangt u – mits de gemiddelde levensverwachting zich ontwikkelt als verwacht – AOW als u 68 jaar en drie maanden oud bent. Bent u tien jaar later geboren, in juni 1975, dan ontvangt u AOW wanneer u 69 jaar en negen maanden oud bent. Degenen die nog eens tien jaar later zijn geboren, in juni 1985, krijgen pas AOW wanneer ze 71 jaar oud zijn.

Wilt u een nog preciezere schatting van uw AOW-leeftijd? Gebruik dan het hierboven genoemde rekenmodel.

 

Kijk op www.wijzeringeldzaken.nl en bel advocatenfoon.nl als U vragen heeft !

 
 
REACTIES: Voor dit bericht zijn nog geen reacties geplaatst

REAGEER:

Opmerking: uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.







 


Advocatenkantoor van Oste

Advocatenkantoor Osté is gevestigd in Oosterhout en Dongen. Naast advocaten zijn er ook bewindvoerders aan het kantoor verbonden. Vanuit de twee vestigingen bedienen wij de hele regio West tot Midden-Brabant, van Roosendaal, Bergen op Zoom en Breda tot Tilburg, Den Bosch, Waalwijk, Drimmelen, Raamsdonksveer en Gilze en Rijen.



LEES MEER   




 

                     Algemene voorwaarden | Disclaimer