Crimineel haalt bakzeil inzake ontgooglen (Costeja-arrest)

 

 Google hoeft volgens de Amsterdamse rechtbank geen zoekresultaten aan te passen die verwijzen naar het verleden van een Nederlandse man die veroordeeld is tot zes jaar gevangenis voor het uitlokken van een (niet gepleegde) huurmoord. De man, Arthur V., had tegen de zoekmachinereus een kort geding aangespannen.

 
 

Arthur V. beriep zich op het ‘recht vergeten te worden’ en wilde dat Google links verwijderde die onder meer verwezen naar de beoogde huurmoord. Google moet in de EU – na het zogenoemde Costeja-arrest – mensen in staat stellen hun naam te zuiveren in de zoekmachine – door links naar irrelevante, verouderde informatie los te koppelen van hun persoonsnaam. Dat was volgens de rechter nu niet het geval: “Negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is juist blijvend relevant.”

 

Het ging niet alleen om links naar artikelen, maar ook om de autocomplete-functie, die zoekresultaten aanvult zodra je begint te typen. Tik je de naam van de persoon in, dan verschijnt de naam Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die Arthur V. ‘ontmaskerde’. Tot nu toe hebben 130.000 Europeanen gevraagd om links uit Google Search te verwijderen, waarvan 7.000 in Nederland. Inmiddels heeft Google daarvan 30% afgewezen, 15% om nadere informatie en bewijsstukken gevraagd en blijkt van meer dan 50% het ‘vergeet mij’ verzoek door Google te zijn gehonoreerd.

 

Arthur V. liet eerder dit jaar weten, naast tegen diverse media en zoekmachines, ook een procedure tegen Peter R. de Vries te voeren: “Ja ik wil Peter graag ontmaskeren als een grote oplichter en tegelijk voel ik er weing voor dat iedereen mijn naam leest. Ik wens gewoon niet met een huurmoord in verband gebracht te worden. Dat zou u met uw naam toch ook niet willen.” Arthur V., stelt dat hij onschuldig is, maar schuldig lijkt door ‘vals’ knip en plakwerk van Peter R. de Vries.

 

ECLI:NL:RBAMS:2014:6118

Instantie
Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak
18-09-2014
Datum publicatie
19-09-2014
Zaaknummer
C/13/569654 / KG ZA 14-960
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie

Zoekmachine Google Search hoeft de gegevens van een veroordeelde man niet te verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De man wilde dat Google verschillende links die verwijzen naar websites (waarop informatie staat over de veroordeling van de man in 2012 voor een ernstig misdrijf) zou verwijderen. De man baseerde zich daarbij op de Wet bescherming persoonsgegevens en een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Volgens het Costeja-arrest van dat Hof kan men zich alleen verzetten tegen het tonen van zoekresultaten die ‘irrelevant” ‘buitensporig’ of ‘onnodig diffamerend’ zijn. De voorzieningenrechter oordeelt dat negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf in zijn algemeenheid juist blijvend relevante informatie over een persoon is. Dat de zoekresultaten verwijzen naar berichten die ‘buitensporig’ of ‘onnodig diffamerend’ zijn, heeft de man onvoldoende onderbouwd.

 

 

 
 
REACTIES: Voor dit bericht zijn nog geen reacties geplaatst

REAGEER:

Opmerking: uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.







 


Advocatenkantoor van Oste

Advocatenkantoor Osté is gevestigd in Oosterhout en Dongen. Naast advocaten zijn er ook bewindvoerders aan het kantoor verbonden. Vanuit de twee vestigingen bedienen wij de hele regio West tot Midden-Brabant, van Roosendaal, Bergen op Zoom en Breda tot Tilburg, Den Bosch, Waalwijk, Drimmelen, Raamsdonksveer en Gilze en Rijen.



LEES MEER   




 

                     Algemene voorwaarden | Disclaimer